Saturday, July 12, 2014

                                                    AYAM GOLEK






1 ekor ayam(jangan potong, biarkan seekor)
1 biji kelapa
3 batang serai
4 helai daun limau purut
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
300 g ubi kentang
4 biji telur ayam
2 cawan minyak kelapa

Rempah2nya:
1 sudu makan ketumbar
lada kering atau cili yang telah dimesin
1 sudu kecil lada hitam
2 kuntum bunga cengkih
sedikit kayu manis dan buah pala
garam

Cara2:
1. Bersihkan ayam, sapu kunyit dan garam.
2. Ambil secawan kelapa dijadikan kerisik, bakinya diperah jadi pati.
3. Tumbuk atau giling serai,bawang merah, bawang putih dan halia.(bahagi dua)
4. Ubi kentang dibelah 4 dan goreng kuning.
5. Telur direbus dan goreng bulat2.
6. Kemudian, tumis bawang2 dan rempah2.
7.Masukkan ubi kentang dan telur. Angkat.
8. Sumbatkan ke dalam perut ayam dan goreng ayam dengan minyak yg banyak.
9. Angkat ayam bila dah masak dan golekkan pada kuah.

Cara buat kuah:
 1. Bahan giling/tumbuk yang sebahagian lagi ditumis.
2. Kemudian, masukkan santan dan kerisik.
3. Masukkan daun limau purut.
4.Akhir sekali golekkan ayam pada kuah dengan api perlahan.
 







No comments:

Post a Comment