Friday, July 11, 2014

                       KABAT  BERHIAS





600 g daging dicincang halus
4 sudu tepung gandum
3 sudu sos tomato
sedikit daun bawang yg telah dihiris
4 bj cili merah, belah jgn putus
1 tin kecil minyak sapi
1 cwn minyak
2 biji telur
santan
2 biji bawang besar potong bulat2
1 sudu teh serbuk lada putih
1/4 sudu teh serbuk buah pala


Giling atau tumbuk:
6 biji cili merah
1 inci halia
6 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih

Cara2:
1. Gaul daging dengan 1 sudu teh serbuk lada putih,suku sudu teh serbuk buah pala,garam.
2. Masukkan tepung gandum, telur, daun bawang dan gaul rata.
3. Bentukkan bulat2dan goreng. Ketepikan.
4. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling,masukkan sos tomato dan santan.
5. Masak hingga mendidih, baru masukkan daging tadi dengan bwg besar.
6. Pekat, baru lah angkat dan hias ler...


















 

No comments:

Post a Comment