Sunday, July 13, 2014

                   RIMBANG DAN BILIS







1 mangkuk rimbang(terung pipit
sedikit ikan bilis
cili api
bawang besar 1 buku
bawang putih 2 ulas
garam,serbuk kunyit
cili merah (hiris)
sedikit halia (tumbuk)

Cara2:
1. Bawang besar dihiris bulat2, bawang putih boleh tumbuk atau cincang.
2. Bersihkan rimbang, buang tangkainya.
3. Goreng ikan bilis garing2,asingkan.
4. Goreng rimbang, asingkan.
5. Panaskan sedikit minyak, tumis dulu bawang2, cili api, halia ,bubuh garam dan kunyit.
6.  Biarkan cili betul2 masak, perlahankan api supaya tidak hangus.
7. Baru masukkan rimbang dan bilis tadi, gaul rata dan angkat.
8. Kalau suka, boleh tambah dengan terung telunjuk....









No comments:

Post a Comment