Saturday, July 12, 2014

                    KASTAD JAGUNG







1 tin jagung (krim)
1 peket tepung 'Bird Custard'
santan 5 sukatan tin jagung
gula ikut rasa


Cara2:

1. Masukkan jagung dalam periuk.
2. Sukat santan menggunakan tin jagung sebanyak 5 tin.
3. Masukkan tepung kastad.
4. Masukkan gula, ikut kesesuaian rasa.
5. Jerang atas api dan kacau tanpa henti.
6. Bila kastad mula pekat, kecilkan api.
7. Untuk mengetahui kastad dah masak, bila diangkat menggunakan senduk,kastad seperti melekat pada senduk. (seelok2nya guna senduk kayu untuk mengacau).
8. Dah masak, masukkan dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk.
 

2 comments:

  1. Macam mak kita dulu2 kan kak tifah sukat guna tin jagung tu jugak..
    Tersenyum saya kak tipah tulis "jerang" tu.. hehehe bahaso omak kito jo tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...'jerang'..tak boleh tukar..tapi kalau dlm bahasa rawa jadi 'jorang'...

      Delete