
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk pegaga
udang besar 1/2 kg
bawang merah
bawang putih
serai,garam,kunyit
santan cair
santan pekat
asam keping
tomato 2 biji (belah 2 atau 4)
cili merah 1 ulas (hiris panjang)
cili api (ikut suka)
Cara-cara:
Bersihkan pucuk pegaga dan tos(buang akar kalau x suka)
Udang dibuang kepala dan ekor sahaja.
Bersih dan toskan udang.
Tumbuk cili api bersama bawang merah dan bawang putih.
Jerang santan cair bersama bahan tumbuk.
Bubuh garam,kunyit,asam keping dan serai.
Masak kuahnya dahulu.
Setelah menggelegak,masukkan pucuk pegaga.
Kacau dan masukkan pula udang.
Masukkan santan pekat,tomato dan cili merah.
Rasa garamnya dan angkat 5/8 minit kemudian.
Tips:
Pucuk pegaga boleh digantikan dengan rebung,belimbing buluh atau peria.
No comments:
Post a Comment