
Bahan-bahan:
Mi kuning atau mihun
ayam (ikut suka)
rempah sup(tumbuk dulu)
bawang merah
bawang putih
serai,garam
cili api (tumbuk )
tomato
daun sup,batang sadri
tauge,tahu
cili merah(racik)
kunyit
Cara-cara:
Tumis bahan rempah untuk sup hingga wangi dengan bawang merah dan bawang putih.
Masukkan ayam yang telah dibersihkan.
Tambah air untuk kuahnya
Masukkan garam,serai dan masak seperti sup biasa.
Potong-potongkan batang sadri dan campakkan ke dalam sup tadi.
Tumis cili api bersama bawang merah,bawang putih hingga wangi.
Masak dengan api yang paling kecil.
Bubuh sedikit kunyit.
Masak hingga wangi.
Ketepikan.
Celurkan mi tadi.
Hias dengan cili merah,tomato yang telah dihiris,tauge,daun sup.
Hidang seperti biasa.
Hidang seperti biasa.
No comments:
Post a Comment