Monday, August 30, 2010

MEE SUP ALA KUANG




Bahan-bahan:

Mi kuning atau mihun

ayam (ikut suka)

rempah sup(tumbuk dulu)
bawang merah

bawang putih

serai,garam
cili api (tumbuk )

tomato

daun sup,batang sadri

tauge,tahu

cili merah(racik)

kunyit

Cara-cara:
Tumis bahan rempah untuk sup hingga wangi dengan bawang merah dan bawang putih.

Masukkan ayam yang telah dibersihkan.

Tambah air untuk kuahnya

Masukkan garam,serai dan masak seperti sup biasa.

Potong-potongkan batang sadri dan campakkan ke dalam sup tadi.

Tumis cili api bersama bawang merah,bawang putih hingga wangi.

Masak dengan api yang paling kecil.

Bubuh sedikit kunyit.

Masak hingga wangi.

Ketepikan.


Celurkan mi tadi.
Hias dengan cili merah,tomato yang telah dihiris,tauge,daun sup.
Hidang seperti biasa.

No comments:

Post a Comment