Tuesday, August 17, 2010

TOMYAM POKTEK


Bahan-bahan:

ketam 2 ekor (bersihkan dan belah dua)

udang besar 5 ekor(buang kepala dan ekor)

sotong 2 ekor(bersihkan dan potong kecil jika besar)

lala 1 mangkuk

daun ketumbar

serai

lengkuas, halia

daun limau purut

limau nipis

pes tomyam 4 sudu

tomato puri 4 sudu

bawang besar

bawang putih

cili api

tomato

lobak

bawang goreng


Cara-cara:

Tumiskan bawang besar,bawang putih,pes tomyam dan tomato puri sebentar hingga wangi.

Masukkan air untuk kuahnya.

Masukkan serai,halia yg diketuk,lengkuas dan biarkan menggelegak.

Kemudian,masukkan semua makanan laut yang telah ditoskan.

Campakkan beberapa helai daun limau purut.

Kecilkan api,biarkan merenih.

Setelah masak, masukkan tomato,lobak .

Bila hendak diangkat,taburkan daun ketumbar dan bawang goreng serta perah sedikit asam limau.


No comments:

Post a Comment