
Bahan-bahan:
ketam 2 ekor (bersihkan dan belah dua)
udang besar 5 ekor(buang kepala dan ekor)
sotong 2 ekor(bersihkan dan potong kecil jika besar)
lala 1 mangkuk
daun ketumbar
serai
lengkuas, halia
daun limau purut
limau nipis
pes tomyam 4 sudu
tomato puri 4 sudu
bawang besar
bawang putih
cili api
tomato
lobak
bawang goreng
Cara-cara:
Tumiskan bawang besar,bawang putih,pes tomyam dan tomato puri sebentar hingga wangi.
Masukkan air untuk kuahnya.
Masukkan serai,halia yg diketuk,lengkuas dan biarkan menggelegak.
Kemudian,masukkan semua makanan laut yang telah ditoskan.
Campakkan beberapa helai daun limau purut.
Kecilkan api,biarkan merenih.
Setelah masak, masukkan tomato,lobak .
Bila hendak diangkat,taburkan daun ketumbar dan bawang goreng serta perah sedikit asam limau.
No comments:
Post a Comment