

Bahan-bahan:
ayam seekor(sukahati nak potong berapa)
rempah kari
garam
rempah sup tulang
sos tomato
sos cili
minyak sapi
susu cair
bawang besar (hiris bulat)
bawang merah (tumbuk)
bawang putih(tumbuk)
halia(tumbuk)
cili merah(hiris)
tomato,daun sup,bawang goreng(untuk hiasan)
Cara-cara:
Perap ayam dengan bawang merah,bawang putih dan halia yang telah ditumbuk.
Gaul sedikit rempah kari dan garam.
Perap lebih kurang 15 minit.
Goreng ayam dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak sapi.
Tumis bahan-bahan tumbuk .
Buka bungkusan rempah sup dan tumis bersama dengan bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan 1/2 botol sos tomato,sos cili dan 1/2 tin susu cair.
Biarkan mereneh buat seketika baru masukkan ayam tadi.
Gaul rata. Hidang dan hias dengan cili merah,daun sup dan bawang goreng.
Tips:
Hidangan ini enak dimakan bersama dengan nasi minyak/beriani.
(takpun nasi putih pun ok gak)
No comments:
Post a Comment