
Bahan-bahan:
ikan parang/tenggiri (rebus,buang tulang)(c)
santan cair (ikut suka)(b)
santan pekat(d)
kerisik(d)
spaghetti(rebus hingga lembut)
daun kesum(c)
bunga kantan(c)
serai (b)
rempah kari (a)
daun kari (b)
bawang putih (a)
bawang merah (a)
belacan
cili api/cili merah
garam(c)
Cara-cara:
Rebus ikan yang dipilih.Buang tulangnya.Simpan air rebusan ikan.Lenyek isi ikan.
Tumis bahan (a).Kacau hingga wangi.
Masukkan (b).Biar menggelegak.Masukkan (c).
Masak kuah hingga santan masak.Masukkan (d).
Kecilkan api.Biar kuah masak betul.
Buat sambal belacan.
Kalau suka,sediakan tauge,timun(hiris)cili merah(hiris)
Rebus spaghetti.
Sedia untuk dihidang.
Tips:
Kuah bergantung kepada kehendak individu. Jika untuk hidangan lebih ramai tetamu,perbanyakkan santannya.Jika ingin kuah yang pekat,lebihkan isi ikannya.
No comments:
Post a Comment