Sunday, July 11, 2010

BAMIAH


Bahan-bahan
1 kati daging kambing/lembu
1/4 kati bendi
3 ulas bawang besar (cincang)
3 biji tomato (hiris)
1 tin kecil minyak sapi
halia sebesar ibu jari (tumbuk)
5 ulas bawang putih(tumbuk)
1 camca kecil lada sulah
1 cawan susu
1/2 biji limau nipis
1 tin kecil tomato puri/1 senduk sos tomato

Cara-cara
Potong daging,toskan.
Cuci bendi.
Bawang putih,halia,bawang besar digaul dengan daging hingga mesra.Biarkan meresap seketika.
Jerang periuk daging dengan 2 mangkuk air hingga empuk. Tambah air jika perlu.
Bila empuk,masukkan susu cair,tomato puri.
Setelah hampir masak,masukkan bendi.
Didihkan dalam 5-10 minit. Angkat.

No comments:

Post a Comment