
Bahan-bahan
7 tin susu beras
1 tin susu beras pulut
6 ulas bawang merah dihiris
1 cm halia dihiris
1 sudu makan halba
garam
santan cair dan pati santan
Cara-cara
Campur beras dan beras pulut.Rendam 2 jam.
Toskan beras,kukus hingga separuh kembang.
Angkat dan masukkan santan cair,gaul dan kukus semula.
Angkat setelah 10 minit dan masukkan pati santan,bawang,halia,halba dan garam.
Gaul rata dan kukus semula hingga masak.
GULAI IKAN TONGKOL
Bahan-bahan
2 ekor ikan tongkol
2 senduk cili
santan
1 senduk bawang merah tumbuk
1 sudu besar halia tumbuk
4 ulas bawang putih tumbuk
1 senduk rempah kurma
2 keping kecil gula melaka
3 sudu teh gula pasir
4 biji cili merah dan cili hijau belah 2
asam keping,garam.
Cara-cara
Bersihkan ikan.
Panaskan minyak,tumis bahan-bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan ikan,gula melaka,gula,garam.
Masukkan santan bila sudah mendidih bersama asam,cili.
Setelah sebati dan pekat boleh lah di angkat.
Tips
Jika tidak suka gulai yang manis,tinggalkan gula.
Jika suka lebih pedas,tambah cili.
No comments:
Post a Comment