Sunday, July 4, 2010

KUIH PORTUGAL




Bahan-bahan:
ubi kayu
pisang emas
kelapa parut
pewarna
gula
garam

Cara-cara:
Sagat ubi kayu. Kemudian bahagi 2.
Jika air ubi banyak,perah sedikit.
Satu bahagian diwarnakan dengan merah,satu dibiarkan.
Gaul gula secukup rasa.
Sediakan loyang untuk mengukus.
Masukkan sedikit ubi warna putih sebagai lapisan pertama.
Kemudian lapis dengan hirisan pisang emas.
Lapisan ketiga ialah adunan ubi warna merah
Seterusnya lapisan pisang emas dan ubi warna putih.
Buat berselang-seli hingga habis. Kukus hingga masak.
Bila hendak menghidang,gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam .

Tips:
Gunakan ubi merah kerana ia lebih sedap.Boleh guna selain daripada pisang emas,cuma pisang lain kurang ngammmmm.

No comments:

Post a Comment