
Bahan-bahan:
ikan sungai (apa-apa jenis yg anda suka)
santan cair
santan cair
santan pekat
cili api/cili burung/cili padi (tumbuk lumat)
serai (titik)
bawang merah (tumbuk bersama cili)
bawang putih (tumbuk bersama cili)
garam
belimbing buluh (jika besar belah dua)
kunyit
Cara-cara:
Masukkan santan cair,cili,bawang,serai,garam,kunyit dan jerang atas api.
Masak kuah hingga menggelegak.
Masukkan ikan sungai tadi.
Kacau sesekali hingga ikan masak. Bila ikan telah masak,masukkan belimbing.
Kacau sesekali hingga ikan masak. Bila ikan telah masak,masukkan belimbing.
Masukkan santan pekat/pati .
Masak hingga terbit minyak.
Tips:
Jika tiada ikan sungai,boleh guna lain-lain ikan seperti ikan parang,tongkol,kembung,tenggiri
dan kalau ingin mencuba dengan lain-lain jenis ikan,silakan.
Kalau suka,jika menggunakan ikan tongkol,campur sedikit kerisik.
No comments:
Post a Comment