Saturday, July 3, 2010

IKAN SUNGAI & BELIMBING BULUH



Bahan-bahan:
ikan sungai (apa-apa jenis yg anda suka)
santan cair
santan pekat
cili api/cili burung/cili padi (tumbuk lumat)
serai (titik)
bawang merah (tumbuk bersama cili)
bawang putih (tumbuk bersama cili)
garam
belimbing buluh (jika besar belah dua)
kunyit

Cara-cara:
Masukkan santan cair,cili,bawang,serai,garam,kunyit dan jerang atas api.
Masak kuah hingga menggelegak.
Masukkan ikan sungai tadi.
Kacau sesekali hingga ikan masak. Bila ikan telah masak,masukkan belimbing.
Masukkan santan pekat/pati .
Masak hingga terbit minyak.

Tips:
Jika tiada ikan sungai,boleh guna lain-lain ikan seperti ikan parang,tongkol,kembung,tenggiri
dan kalau ingin mencuba dengan lain-lain jenis ikan,silakan.
Kalau suka,jika menggunakan ikan tongkol,campur sedikit kerisik.







No comments:

Post a Comment